ГРАДСКИ КАМЕРНИ ОРКЕСТАР ШЛЕЗИНГЕР

ГРАДСКИ КАМЕРНИ ОРКЕСТАР ШЛЕЗИНГЕР представља један од главних стубова музичког живота Крагујевца. Основан је 2006. године, у години обележавања 175. годишњице оснивања Књажеско–србске банде (1831) под управом Јосифа Шлезингера у Крагујевцу, као резултат непо­рециве потребе за специфичном и драгоценом културном и уметничком улогом у музичком животу Крагујевца. Оркестар чине истакнути музичари нашег града. Градски камерни оркестар Шлезингер остварио је велики број целовечерњих концерата у Крагујевцу, Београду, Смедереву, Нишу, Тивту (Црна Гора). Такође је био и део телевизијских и радио емисија (од наступа уживо на РТС-у до бројних наступа на локалним медији­ма). Од 2011. године Градски камерни оркестар Шлезингер делује као један од ансамбала Музичког центра Крагујевац. Уметнички руководилац је Мирослав Мика Павловић концертмајстор.

Мирослав Мика Павловић рођен је у Крагујевцу. Био је ученик Школе за музичке таленте у Ћуприји, а потом студент ФМУ у класи Александра Павловића. Године 1999. промовисан је у концертмајстора Београдске филхармоније. Сарађивао је са великим уметницима као што су Зубин Мехта, Михаил Јуровски, Николај Лугански, Миша Мајски, Урош Лајовиц, Мухај Танг и др. Веома је активан и као солиста, те се истичу наступи такве врсте са матичним оркестром, као и Оркестром војске Станислав Бинички, Српским камерним оркестром, затим пијанистима Иваном Павловић, Биљаном Горуновић, Катарином Пиповић и другима. Камерна музика му је посебно важан и заступљен сегмент уметничког стваралаштва.

Павловић концертира на месту прве виолине Гудачког квартета Мокрањац, уметнички је руководилац Октета Београдске филхармоније, прва виолина гудачког квартета Арс, сарадник многих камерних састава у Србији и шире. Као камерни музичар сарађивао је са Горданом Николићем, Јане Томсен, Александром Шандоровим, Сандром Белић, Љиљаном Несторовском, Хагајем Шахамом и многим другим.