ГРАДСКИ КАМЕРНИ ХОР ЛИЦЕУМ из Крагујевца основан је 1990. године на иницијативу Друштва за препород крагујевачке културе, од стране Скупштине општине града Крагујевца и Универзитета у Крагујевцу, са циљем да обнови и унапреди једноиповековну традицију хорског певања у овом граду. Од 2011. године Лицеум делује у оквиру Музичког центра Крагујевац, под називом Градски камерни хор Лицеум.

Током двадесет осам година свога рада, од 1990. до 2018, А(Г)КХ Лицеум је остварио неколико стотина концертних наступа (тачан број тек треба да се утврди), у Kрагујевцу, земљи и иностранству (Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Мађарска, Македонија, Мексико, Пољска, Румунија, Русија, Словачка, Турска, Чешка, Шпанија), укључујући готово све најважније музичке фестивале у Србији и многе међународне хорске фестивале широм света. Хор је наступио и у неколико десетина радио и ТВ емисија на Радио-телевизији Србије и неколико других радио и ТВ станица у земљи и иностранству. Иако по својој основној вокацији није био усмерен ка такмичењима, хор има у својој архиви неколико значајних домаћих и међународних награда. На XV, XVI и XVIII Југословенским хорским свечаностима (1994, 1996. и 2000. године) у Нишу хор је добио награду за најбоља извођења дела савремених композитора. Хор је био финалиста XVIII међународног такмичења Бела Барток у Дебрецену (Мађарска) 1998. године. На XI међународном такмичењу Трнавски хорски дани  у Трнави (Словачка), 1999. године, хор је добио трећу награду у обе такмичарске категорије – категорији световне и категорији духовне музике. На 24. међународном фестивалу Дани црквене музике у Хајнувки (Пољска), 2005. године, хор је добио прву награду у престижној категорији академских хорова. На 12. међународном такмичењу академских хорова у Банској Бистрици (Словачка), 2007. године, хор је добио златну медаљу у категорији камерних хорова и сребрну медаљу у категорији мешовитих хорова. Исте године, Лицеум је постао победник традиционалног међународног натпевавања хорова на 42. Мокрањчевим данима у Неготину.

Хор је 1994. године добио највеће признање града Крагујевца, Октобарску награду. Академски камерни хор Лицеум је био иницијатор, организатор и учесник првих дванаест сесија (све до престанка свог рада) Међународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала Концепти, који се одржава у Крагујевцу од 1995. године. У оквиру уметничке активности хора Лицеум посебно се истичу концептуално осмишљени целовечерњи програми, од којих је већина имала и одлике мултимедијалних. Др Милоје Николић, оснивач и стални уметнички рукодилац и диригент хора Лицеум током свих 28 година његовог рада, рођен је у Крагујевцу, 1948. године. Као теоретичар музике провео је готово читав свој радни век на Факултету музичке уметности у Београду, у настави на предметима из области анализе вокалне музике – пензионисан је у звању редовног професора. Као теоретичар музике и медија бави се методолошким проблемима анализе вокалне музике (посебно базичним, когнитивним), као и примењеном аналитиком у области хорске музике, пренствено духовне и оне засноване на музичком фолклору. Активан је хорски диригент (од 1979. године) и у овом делу своје активности највише пажње посвећује истраживањима у подручју мултимедијалних концертних презентација, у оквирима хорског театра. Оснивач је и уметнички директор Међународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала Концепти у Крагујевцу. Један је од оснивача међународне асоцијације Балкански хорски форум (1998. године), а био је и оснивач и председник њене српске секције (Балканског хорског форума – Србија). Редовни је инострани члан Бугарске академије наука и уметности (БАНИ), као диригент.

ИГОР САРАЈЛИЋ

Игор Сарајлић је рођен 1988. године у Сарајеву. Завршио је основне (2010), мастер (2011) и докторске академске студије (2023) на Факултету музичке уметности у Београду, студијски програм Извођачке уметности, модул Дириговање, у класи проф. мр  Биљане Радовановић Бркановић. На завршној години основних и на години мастер академских студија, као један од хиљаду најбољих студената у Србији, био је стипендиста Министарства омладине и спорта РС. Године 2010. похађао је Мастер клас дириговања у Бечу “Universitat fur Musik und darstellende Kunst Wien”, у класи професора Марк Стрингера (Mark Stringer) и класи професора Владимира Кирађиева (Vladimir Kiradjiev).  Након завршених мастер студија заснива радни однос у Музичкој школи Стеван Мокрањац у Пожаревцу, где ради до данас. Током овог периода, са Вокално-инструменталним ансамблом Мозаик, Гудачким оркестром и камерним групама Музичке школе Стеван Мокрањац из Пожаревца одржао је око 170 наступа и целовечерњих концерата, а освојио је и бројне награде на међународним и домаћим такмичењима. Као студент докторских студија, у оквиру међународне размене студената Еразмус+ програму мобилности, део свог студијског програма остварио је у Литванији на Lithuanian Academy of Music and Theatre, у класи професора Деинијуса Павилониса (Dainius Pavilionis), где је имао прилику да ради са три Литванска оркестра: LMTA student orchestra, St. Christopher chamber orchestra и Lithuanian Armed Forces Headquarters orchestra. Поред већ реченог, као диригент, наступао је и са оркестром Факултета музичке уметности, Симфонијским оркестром и Мешовитим хором Министарства одбране Станислав Бинички, оркестром Spirit of Europe, Нишким симфонијским оркестром, Камерним ансамблом Аморосо из Лесковца, Lithuanian Armed Forces Headquarters orchestra, као и бројним хоровима и певачким друштвима.

Од октобра 2023. године постаје диригент градског камерног хора Лицеум.