Вести

Дана 16. септембра 2023. у сали Старе крагујевачке скупштине Фондација „Краљевска кућа Обреновић“ је на свом редовном заседању Сабора донела одлуку се Градски хор „Лицеум“ Музичког центра награди „златном Споменицом обнове српске државности“ као и медаљом.

На концерту 25. септембра 2023. у Првој гимназији који почиње у 20 часова, нашој публици ће се представити гудачки октет Гко „Шлезингер“ са програмом музике Феликса Менделсона и Дејана Деспића. Гудачки октет у Ес-дуру, оп. 20, Менделсон је написао са својих 16 година. Ово дело је створило нови жанр камерне музике.

Стручни жири на 15. Фестивалу камерних хорова и вокалних ансамбала у Крагујевцу чинили су др Золтан Шандор – диригент из Мађарске, др Санда Додик – теоретичар музике из Бањалуке и др Лазар Ђорђевић – композитор, а у одлукама о додели награда учествовали су такође и чланови његовог Уметничког савета, музиколози др Соња Маринковић и др Богдан Ђаковић.

Јесења симфонија – Субота, 16. септембар, 21 час, Ђачки трг,

Завршни концерт 15. Meђународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала уз Градски камерни хор Лицеум и здружене хорове учесника фестивала уз подршку Крагујевачког академског оркестра акордеониста под диригентским вођством проф. Предрага Костовића.🙌🎶

Четвртог дана Међународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала наступио је Омладински женски хор МKЦ из Скопља (Северна Македонија), Диригент: Сашо Татарчевски са извођењем дела Џез ЗаГлас у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије. Након тога наступила је Мушка вокална група Pannonica из Зрењанина (Србија), са уметнички руководиоцем Зорицом Kозловачки извођењем дела Музика, ружичаста и плава.

Полифони хор Anchorus (Турска) – треће вече 15. Мећународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала у Крагујевцу.

Женски хор Trimontium (Бугарска) – треће вече 15. Мећународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала у Крагујевцу.

Другог дана фестивала вокални ансамбл Res miranda из Новог Сада са уметничким руководиоцем Дуњом Хузјан је наступио у Књажевско-српског театра са делом Музичка мапа Србије – намењеном деци узраста од 6 до 12 година. Касније у Саборној цркви у Крагујевцу Певачко друштво Преподобни Рафаило Банатски из Зрењанина,  под дирегенстском палицом Сенке Милисављевић је извело дело Свјати Боже.

У недељу 21. августа 2023. године је свечано отварен 15. Међународни фестивала хорова и вокалних ансамбала Концепти.🎶
Како традиција од 1995. године до данас налаже, отварање Фестивала биће поверено нашег драгом госту који долази из Немачке – Франку Ленену.
Сваки хор се представио са по једном краћом композицијом, затим су сви хорови заједно отпевали Viva la musica, a након тога је у свечаној сали Прве крагујевачке гимназије одржан концерт Дјевојачког збора Звјездице из Загреба.

15. сесија Међународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала одржаће

10/103